fbpx

Dela i sociala medier

David Eberhard

Profile Interview - David Eberhard

David Eberhard har en röst som onekligen hörs och uppmärksammas i Sveriges. Han är överläkaren i psykiatri som ifrågasätter och utmanar.

Under åren 2004 - 2009 var han chef på S:t Görans psykakut, och sedan 2010 är han chef inom Prima Barn & Vuxenpsykiatri samt sedan 2019 verksamhetschef på Prima Maria Beroendeklinik.

David är också författare till en rad böcker: I trygghetsnarkomanernas land (2006), Ingen tar skit i de lättkränktas land (2009), Normalt? (2011), Hur barnen tog makten (2013) och Det stora könsexperimentet (2018).

2018 fick David äran att medverka i både ”sommar i P1” & ”vinter i P1”.

Vi träffade David och ställde tre frågor, häng med!

Hej David,

Du är överläkare i psykiatri och har jobbat inom psykiatrin i nästan hela ditt vuxna liv, utöver det är du både författare och en av Sveriges mest bokade föreläsare inom ämnet.

Dina föreläsningar tar utgångspunkt i de böcker du publicerat – som bl.a. berör vårt överdrivna säkerhetstänkande, att Sverige är ett av världens mest lättkränkta land och barnuppfostran – hur den befintliga barnuppfostran leder till problem i arbetslivet.

Du pratar ofta om att vi svenskar är väldigt lättkränkta - finns det något konkret som du skulle säga att vi enkelt kan ta lärdom av och förändra?
Jag brukar säga till mina egna barn att ”man kan inte mobba den som inte låter sig bli mobbad”. Självklart kommer folk vara dumma och elaka mot varandra, men det handlar om hur man tar emot kritiken. För att motverka en känsla av att bli kränkt måste du bli medveten om hur du förhåller dig till de elaka och dumma kommentarerna du får. Tar du åt dig kommer du per automatik känna dig kränkt och må sämre. Med det sagt finns det förstås ändå situationer då man inte klarar av att hantera det enbart så enkelt, men det är en bra grundprincip.

Du är emot kvotering och tycker att man ska anställa på kompetens istället. Finns det inte en risk att många företag fortsätter i “samma gamla mönster”? Dvs. att man anställer flest män och säger att man valt dem på grund av deras kompetens.
Jo, det finns absolut en sån risk, men det går åt båda hållen. Tittar vi på kvinnodominerande yrken ser vi exakt samma fenomen. Jag ser hellre att vi fokuserar på vilken typ av kompetens som efterfrågas. Vid en anställning där man ska rekrytera för att det saknas en viss kompetens – ska inte kön spela någon roll. Vill man motverka snedfördelning får man efterfråga annan kompetens än den man tidigare riktat in sig på och därmed är chansen större att man får in någon med helt nya perspektiv – oavsett kön.

Vad skulle du säga är det bästa vs. sämsta med den nya generationen som intar arbetsmarknaden idag?
Vissa i den nya generationen har förvrängda förväntningar på vuxenlivet. De är inte alla gånger realistiska. Även om du tror att du kan bli VD inom ett halvår, utan att kämpa för det, kommer du med största sannolikhet inte att lyckas. Den unga generationen har också fördelar. Många tenderar att vara väldigt självständiga och det finns få generationer som har fått så mycket möjligheter att enkelt kunna utveckla nya färdigheter och kompetenser. Men man bör komma ihåg att de flesta i alla generationer är bra och kompetenta, men det är inte alltid de som skriker högst.

Vill du veta mer om David Eberhard?

Hör av dig!

Fler liknande inlägg

Mer inspiration