fbpx

Dela i sociala medier

Charbel Gabro föreläser om bl.a. integration

Q&A / Charbel Gabro


För ett tag sedan bad vi er följare att ställa era frågor till vår nya föreläsare Charbel Gabro. Och vilken respons vi fick från både er och Charbel. Bra frågor. Bra svar.

Vad föreläser du om?

Om interkulturell förståelse och kommunikation, många kallar det vanligtvis för integration och mångfald men jag vill vara ännu tydligare i vad jag talar om. Jag använder mig av forskning som beskriver hur Sverige är väldigt individcentrerat och hur länder från Asien, Afrika, Sydamerika och många länder från Europa är gruppcentrerade. Det medför en stor skillnad i våra levnadssätt och en stor utmaning när svensken möter nyanlända.

Hur kom det sig att du började föreläsa?

Jag är född i Syrien och uppvuxen i Sverige, det har orsakat väldigt mycket kulturkrockar för mig och min familj. I tidig ålder så hamnade jag utanför samhället, gick ut gymnasiet med 12 IG, ingen framtidstro vilket som i sin tur ledde till ett destruktivt levnadssätt. Jag hade missbruksproblematik och självmordstankar. På något sätt så hakade jag mig fast i livet genom fotboll och familj. När jag fick möjligheten att arbeta med ungdomar så tändes ett hop inom mig och i samma veva så började jag föreläsa om mitt liv, detta var 15 år sedan. Det gjorde jag i ca 10 år ideellt runt om i kyrkor, föreningar och fotbollslag. För fem år sedan fick jag 500 kronor och det var då jag insåg att detta är ett yrke. Då började jag fundera på vad jag kan erbjuda Sverige. Jag gick tillbaka till de frågor jag hade som nyanländ och ung i Sverige, det blev en jobbig resa men den ledde mig hit till denna framgångssaga!

Vad tycker du att Sverige som land kan bli bättre på när det kommer till integration?

För att svara på frågan behöver vi fundera på vem som bor i Sverige, det är både etablerade svenskar och nyanlända. För att alla grupper ska fungera tillsammans behövs kunskap om att vi är programmerade på olika sätt, när vi vet det försvinner rädslan över olikheterna som det ofta talas om. Alla vi människor utgår från vår kultur och programmering som självklar, men det är först när jag får interkulturell förståelse som jag kan inkludera andra världar in till mitt privatliv och därmed öppnas arbetslivet upp.

Vem är din största inspirationskälla?

Jesus utan tvekan, han var den största integratören, han mötte både skökan, juden, hedningen, romaren, de fattiga och de sjuka. När jag ser på hur han mötte människor helt villkorslöst och prestigelöst då blir jag inspirerad till att möta mörka människor, muslimer, ateister, svenskar, kvinnor med sjal men framförallt människor som jag känner mig hotad utav på ett bättre sätt.

Hur kom du i kontakt med Profile Agency?

Jag träffade Charlotte Dunhoff på en talarfestival som Talarföreningen anordnade, där jag sitter med som styrelsemedlem.

Vilka företag/ branscher bokar dig mest?

Kriminalvården har varit min största kund under min karriär, men nu har näringslivet öppnat upp, då många IT samt Byggbolag insett att de behöver min expertis.

Vill du veta mer om Charbel och vad hans föreläsningar handlar om? Läs mer här

Fler liknande inlägg

Mer inspiration