fbpx

Dela i sociala medier

Kalle Ström

Föreläsning om valfrihet

Imorse föreläste Kalle Ström hos Eventyr om valfrihet.

Eventyr ställde 3 snabba från morgonens föreläsare Kalle Ström:

Vad vill du belysa med din forskning?
Vad innebär det att leva i ett samhälle som ständigt premierar och eftersträvar individens maximala valfrihet? Vad gör vårt samtida samhälles besatthet av valfrihet, självbestämmande och inre motivation med unga människor (och i förlängningen oss inte lika unga)?

Varför är det viktigt?
På pappret låter det ofta väldigt bra med exempelvis ”maximal valfrihet”, men i praktiken kan utfallet bli annorlunda. I för hög dos riskerar valfrihet få motsatt effekt och göra oss handlingsförlamade snarare än handlingskraftiga. I ett samhälle som blivit väldigt Netflix-fierat (choice-over-load-problem), kan motsatsen plötsligt bli frihet. Friheten från att slippa välja.

Kan du ge ett tips på hur man kan hantera/tänka kring valfrihet i vardagen?
Ett tips handlar om att utveckla vanor istället för att eftersträva att göra val i alla lägen. Vi är ofta i krig mot våra vanor (sluta röka, sluta äta onyttigt och så vidare), men vanor är de facto ryggraden i våra liv. Vanor är ett sätt att göra ”onödiga” val i vardagen till reflexmässiga handlingar, en slags autopilot. Detta gör att vi kan koncentrera oss på de val som är viktigare för oss. Embrace vanan!

Läs mer om eventyr här.

Är du intresserad av att boka Kalle Ström?

Hör av dig!

Fler liknande inlägg

Mer inspiration