fbpx

Dela i sociala medier

Kalle Ström

Kalle Ström föreläser om valfrihet

Kalle har utöver forskningen en flerårig bakgrund inom verksamhetsutveckling, TV, frågesportsunderhållning och har varit elitspelare i Handboll (med bla. ett SM-guld från 2007). Kalle forskar inom etnologi (kulturanalys) på Stockholms Universitet. Han är en uppskattad föreläsare och konferencier, med drygt 200 scenframträdanden i bagaget. Han blandar alltid humor och anekdoter med sina vetenskapliga källor, och vänder sig till såväl ledare som hela organisationer.

Vi lever i en tid där de mjuka värdena regerar. Att få bestämma själv, ha maximal valfrihet och att agera utefter ens inre motivation anses vara rätta vägen för både organisationers framgång och individens välbefinnande. Till exempel förväntas chefer utöva ledarskap som handlar om att ”attrahera” ett frivilligt och motiverat följarskap, snarare än att peka med hela handen.

Denna utgångspunkt, som sedan 1980-talet utvecklats till en av samtidens starkaste dogmer, bär dock på dolda och ibland mörka konsekvenser. Valfriheten – från att välja marmeladsort på ICA, dagens arbetsoutfit, till att välja vårdcentral, eller göra rätt karriärval – är exempelvis så utbrett i samhället att det för många har förlamande konsekvenser. Trots det goda syftet kan valfrihet göra oss förvirrade, stressade och deprimerade. Man kan fråga sig vad dessa mjuka värden bakom alla idealiserade bilder faktiskt gör med oss? När kan de mjuka intentionerna få oönskade konsekvenser? Och hur hittar vi en välfungerande balans i arbetslivet mellan hårt och mjukt?

Fler liknande inlägg

Mer inspiration